Sorun Çözümü

BAĞKALE İNŞAAT MALZEMELERİ SAN. TİC. A.Ş.

Küflenme

Küflenme Boya veya macunlu, dolgulu yüzeyler üzerinde siyah, gri veya kahverengi noktalar, lekeler oluşması.
Boya veya macunlu, dolgulu yüzeyler üzerinde siyah, gri veya kahverengi noktalar, lekeler oluşması.
Muhtemel Sebepler : Lekeler oluşmasının sebepleri şunlar olabilir:
Yoğuşma oluşumu.
Nemlenmeye meyilli bölgelerde,az veya direkt güneş ışığı almayan bölgelerde oluşur.(örn.,banyolar,mutfaklar ve çamaşırhaneler)
Sentetik,yağ bazlı veya düşük kaliteli akrilik esaslı boya kullanımı.
Boya uygulamadan önce yüzeyi astarlamadaki başarısızlık.
Küfü giderilmemiş yüzey veya kaplama üzerine boya yapılması.

Çözüm:

Küf olup olmadığını anlamak için üzerine evinizde kullanılan beyazlaştırıcıdan damlatınız,eğer rengi beyazlıyorsa,küftür. Sulandırılmış beyazlatıcı ile(1 kısım beyazlatıcı/3 kısım su),plastik eldiven ve gözlük kullanarak,küfü tamamen ovalayarak temizleyin. Durulayın. Küfü önlemek için,yüksek kaliteli akrilik esaslı veya antibakteriyel, hijyenik katkılı boya kullanın ve gerekli oldukça beyazlatıcı/deterjan solüsyonu ile temizleyin. Çok nemli alanlarda havalandırma tesisatı kurmayı göz önünde bulundurun.

Çatlama :

Çatlama Kuru boya filmindeki kuru toprak görünümüne benzer derin düzensiz çatlaklardır.

Muhtemel sebep
Boyanın , çoğunlukla gözenekli bir yüzeye, çok kalın uygulanmış olması.
Kapatıcılığı düşük bir boyanın kapatıcılığını arttırmak için çok kalın uygulanmış olması.
Boyanın uygulanma sebebiyle köşelerde birikmesi.

Çözüm:

Yüzeyi hafifçe zımparalayarak çatlakları uzaklaştırıp düzgün hale getirin. Yağ bazlı yada lateks bir astar ile astarlayın ve lateks duvar boyası ile boyayın. Yüksek kalitedeki lateks boyası tekrar çatlak oluşumunu önleyecektir, çünkü bu alkid boyalar, yağ bazlı boyalar ve orta kalitedeki lateks boyalara göre çok daha esnek bir yapıya sahiptir. Yüksek kalitedeki boyalar yüksek örtücülük özelliğine sahiptirler ve çatlama eğilimleri daha düşüktür. Ayrıca çok iyi uygulama ve kapama özelliğine sahip olmaları da kaplamanın kalın uygulanma eğilimini azaltır.

Kabarcıklanma

Kabarma Bölgesel yapışma kaybı sonucunda boya filminin alt yüzeyden ayrılması ile oluşan kabarcıklardır.
Muhtemel sebep

Nemli yada ıslak yüzeye boyanın direk uygulanmış olması.
Dış duvarlardan nem girişinin olması.
Özellikle yüzey işlemleri yetersiz olduğunda, lateks boya filminin yoğun nemli havaya yada kuruduktan hemen sonra neme maruz kalması durumu.

Çözüm:

Yüzeydeki kabarmalar zımparalayarak uzaklaştırın. Boyalı yüzeye belirli boyda bant yapıştırın hızlıca çekerek yapışmayı test edin. Eğer yapışmada sıkıntı varsa geri kalan tüm yüzeyi de zımparalayın. Yüzeyi lateks yada yağ bazlı bir astar ile astarlayın. İç cephe düz duvar boyası ile yeniden boyayın.

Rulo/Fırça İzi

Rulo İzi Boya üzerinde amaçsız desen kalması, rulo veya fırça izi oluşması.
Muhtemel Sebepleri :

* Yanlış rulo veya fırça kullanımı.
* Düşük kaliteli boya kullanımı.
* Düşük kaliteli rulo veya fırça kullanımı.
* Yanlış rulo veya fırça tekniği kullanımı.

Çözümü:
Doğru rulo veya fırça kullanın. Uygun film düzgünlüğü ve kalınlığı sağlamak için boyanın cinsine uygun kaliteli rulolar kullanın. Yüksek kaliteli boyalar,yüksek kalite içeriği ve yayılma özellikleri sayesinde uygun rulo ile uygulandığında daha iyi yayılır. Önceden nemlenmiş rulo kılıfları ile kullanın,aşırı suyu sallayıp atın. Boyanın rulo sonunda birikmesini önleyin. Tavana yakın bir köşeden rulo ile uygulamaya başlayın ve aşağıya doğru birer metrelik aralıklarla inin. Minik t vuruşuyla başlayın ve boyayı zigzag “M” veya”W” şeklinde homojen olarak yayın. Daha sonra ruloyu yüzeyden kaldırmadan,bu zigzagları eşit,paralel olarak yukarıdan aşağıya olacak şekilde tek bir işlemde indirin.